Hundmat

Vad hunden är definierar dieten…


Hundens kostbehov påverkas av deras DNA och det är inget vi kan ändra på. Deras utveckling från varg har pågått i 40,000 år och gör att ett byte från en nästan 100% kost bestående av andra djur till en bestående av majs och linser inte kan göras utan påverkan.


Arten hund preciseras som en ”asätande opportunistisk karnivor”. Du kan se glimtar av detta i vardagen medan du lagar mat, sätter dig för att äta eller under promenaderna.


Vargar är genetiskt nästan identiska med hundar, det är där den karnivoriska sidan kommer från. Den opportunistiska sidan, det är hundens utveckling. Den moderna hunden har utvecklat smak för en mer varierad kost än sin föregångare tack vare den nära relationen till människan.


Har du lagt märke till bitandet, jagandet och sättet att kasta sig över saker? Strimlingen (dödandet) av oskyldiga leksaker, det sociala beteendet, uppe och springer redan vid 2 månaders ålder? För att inte tala om deras spetsiga tänder, den hyper känsliga nosen och de vassa klorna. Allt ärvt från vargen.


Under de 40,000 åriga evolutionen så har hunden ändrat sig väsentligt; de har blivit mindre (i vissa fall), de har blivit snällare och det har blivit lydigare (de flesta i alla fall).


Canis Lupus (vargen) = 40,000 år = Canis Lupus Familiaris (hunden)


Du är en stolt ägare av en domesticerad varg. Med andra ord en ”husvarg”. Många av din hund fysiska och mentala drag är annorlunda från vargen men deras kost behov förblir snarlika. För att uppnå optimal hälsa för våra hundar måste vi respektera deras genetiska arv.


Att ta med sig:

Hundar härstammar från den karnivoriska vargen och måste äta en köttbaserad diet men människan har påverkat deras evolution. Det har resulterat i att de kan och bör äta en mer varierad kost än deras förfäder, som inkluderar frukt och grönsaker.


Rå mat

En så naturlig diet som möjligt är nyttigast. Baserat på hundens evolutionära historia är en rå diet den mest biologiskt anpassade födan.

60-70% rent kött

10-15% organ

10-15% råa ben

10-20 % frukt, bär och grönsaker

Eventuellt 10% kolhydrader (inte mer)

Det är inte farligt för hunden att äta tillagad mat men den huvudsakliga delen bör bestå av rå mat.


Fördelar med naturlig rå mat:

• Renare tänder & fräschare andedräkt

• En starkare mage & en mer effektiv matsmältning

• Blankare päls & friskare hud

• Mindre bajs

• Snabbare/starkare/slankare hund

• Starkare immunsystem

• Billigare… en friskare hund kostar mindre än en sjuk


Dieter/ mat att undvika

Vegansk och vegetarisk kost är totalt onaturligt, omoraliskt och ohälsosamt för en hund. Varför...

Hundar producerar endast enzymet amylas i magsäcken och det är inte tillräckligt för att bryta ner frukt och grönsaker på ett effektivt sätt. Hundar har även en kortare mag-tarmkanal än människor och herbivorer vilket gör den optimal att smälta kött. Det är lätt att en vegansk/ vegetarisk kost leder till bristsjukdomar för hunden som i sin tur kommer ha konsekvenser för din hunds hälsa.


Ge aldrig hunden tillagade ben, choklad, lök, gräslök, purjolök eller vindruvor!


Våra hundar

Vi har valt att utfodra våra valpar och vuxna hundar med en bas av färskfoder från märket Vom og Hundemat (VoH). Detta då det underlättar utfodringen av ett större antal hundar men också för att ge våra nya valpköpare en trygghet av att hunden får i sig det den behöver. Vi kompletterar sedan detta med en oändlig variation av olika köttslag, frukter, grönsaker, inälvor och inte mints råa ben att tugga på. Vi undviker onödiga utfyllnads produkter som inte fyller någon so helst funktion för våra hundar där ibland, vete, betmassa, potatis m.m.


Din valp

Vid leverans äter din valp VoHs sort Puppy och vi rekommenderar att det utgör 90% av vad valpen äter fram till den nått sin vuxna mankhöjd (schnauzer ca. 45-50cm)(affenpinscher 25- 30cm). Efter det är det fritt fram att variera mellan olika sorter och märken. Vi rekommenderar VoHs sorter då vi har ett stor förtroende för att deras mat inte innehåller onödiga tillsatser, smakämnen eller konserveringsmedel.

Gällande mängd finns det inga fasta regler men generellt sett har vi dessa riktlinjer;

0–4 månader: 8%

4–6 månader: 6–8%

6–9 månader: 4%

9–12 månader: 3%

>12 månader: 2%

Procenten refererar till vikten mat som serveras per dag i relation till valpens kroppsvikt (så en valp yngre än 4 månader äter 8% av sin kroppsvikt fördelat på tre-fyra mål om dagen). Procentsatsen är endast ett riktmärke och övergångarna sker gravis allt eftersom valpen växer. Vuxna hundar har inget behov att fördela maten på mer än två mål om dagen.


Kom ihåg att varje hund är unik och procenten endast ska ses som en vägledning!


Överutfodring är idag ett stort problem för våra sällskapsdjur och riskerar en mängd konsekvenser till följd. Du vet att det är rätt mängd när hunden upprätthåller en atletisk figur men ett TUNT lager valphull. Revbenen ska inte synas! Men hunden ska ha en lätt uppdragen maglinje.


Idag vid leverans äter din valp ……….g/dag fördelat på 3 mål. ( vi fyller i detta manuellt; individuellt )


Råa ben

Ben har en viktig del i hundens kost. Dels för att de är fulla av kalcium vilket hundar har ett större behov av än vi människor. De bidrar även med ett naturligt sätt att rengöra tänder och stimulera hjärnan som i sin tur sänker stress. Valpar från oss har alla provat på att tugga/leka med råa ben. Ben kan varieras beroende på vad ni kan få tag i men bra nybörjar ben är:

• Kycklingvingar/ fötter/ lår/hals – köps färska i mataffär (titta så de inte innehåller salt)

• Strupe från anka, kalkon, nöt Lite mer hårdsmälta ben = längre tugg tid

• Revben från häst, lamm, nöt

• Ryggkotor


Ger man större ben som inte äts upp kan man skölja av och frysa in dem igen alt. slänga. Ha hunden under uppsikt när den äter ben så det inte av misstag sväljs helt.


Vi rekommenderar inte att ge hunden bärande ben från andra djur än fågel skl. märgben då dessa ben ofta är väldigt hårda och risken för tandfrakturer är stor!


Salmonella och farliga bakterier

Som vid all hantering av rå föda oavsett för mänsklig eller djurkonsumtion så bör basal hygien tillämpas. Tvätta händer, diska utrustning osv.

Med det sagt utgör Salmonella en mycket låg risk att infektera människor och en ännu mindre hundar. Till och med vid kliniska tester där hundarna blev matade med konstaterat infekterat kött kunde man endast konstatera att en tredje del av hundarna hade spår av salmonella i sin avföring. Med andra ord hundens magsyra med ett PH värde på 2 eller lägre (att jämföras med batteri syra PH1-4) dödade den stora majoriteten av bakterien. Ingen av hundarna visade några kliniska tecken på sjukdom.

-Men ja rå mat innehåller bakterier men hundar är väl utrustade att klara dessa!

I deras saliv återfinns lysozym, ett enzym med förmåga att förstöra farliga bakterier. Deras korta mag-tarmkanal är designad att snabbt låta maten passera genom kroppen för att inte ge bakterier tid att etablera sig. Den extremt sura miljön i magsäcken ger också en icke gynnsam miljö för bakterier.


Kloklippning

Många hundägare undviker att klippa sin hunds klor. Något som lätt leder till onödig smärta för hunden.

Före och efter

Före och efter

Långa klor påverkar hur hunden sätter ner tassen i marken. Detta leder till konstant spänning i tassens muskler och leder. Vilket gör ont! Har man ont vill man inte att någon tar i det.

Gör så att hunden kan lyckas. Sätt hunden i den positionen du vill att den ska sitta när ni klipper klor, klappa hunden lugnt och beröm den. När hunden är bekväm i den här positionen börjar du ta försiktigt men bestämt i hundens tassar. Släpp inte tassen men följ hundens rörelser. Pilla på klorna och rör tårna lite lätt. Det här görs till hunden är bekväm med hanteringen.

Video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Innan du börjar klippa:

Lek med hunden

Rasta hunden (ingen vill sitta still när man är kissnödig)

Ta fram allt du behöver, vass klotång, mycket godis och tålamod

Papper och Blodstopp om olyckan är framme

Sen gör ni den vanliga ritualen; rätt position, klappa lugnt, ta upp tassen men den här gången tar du fram tången och klipper EN klo. Massa godis och beröm. Fortsätt gosa eller släpp ner hunden. Så klipper ni EN klo om dagen. När hunden inte tycker det här är något speciellt klipper ni två klor per gång osv

Leva med passionen till hundar

Passion är en legal drog som ger energi och ”kickar” i livet. Den ser till att man orkar i evighet…

Naturligtvis behöver man föda och göda den så att den kan växa upp och bilda rötter för att blomma…

Att föda upp och arbeta med hundar kom in i livet omkring millennieskiftet efter att ha levt tätt intill hund i hela livet. Genast utvecklades det till en allvarlig passion som upptar varje dag och timme på dygnet.

Vi är alltid nyfikna och intresserade av allt som rör hundar. Vi deltar ofta och gärna i kurser och utbildningar gällande våra fyrbenta och samarbetar med andra erfarna uppfödare världen över som drivs av samma anda att arbeta med raserna på rätt sätt och av rätt anledning. Under årens lopp har kunskapen och engagemanget djupnat och vi har även insett den hårda vägen att alla inte arbetar utifrån samma anledning med aveln. Däremot har inte passionen slutat att driva oss vidare till nya utmaningar och mål.

Att inspireras och utöka kunskaper är en viktig del av vårt arbete. Avelsarbetet vi gör nu är en del i ett led som innan oss gjorts av andra som ofta lagt ner sin själ och energi och vårt mål är att stolt kunna överlämna vår del av avelsarbetet till andra nya passionerade uppfödare efter oss. Under tiden vill vi kunna njuta av livet med hundarna och även kunna se våra valpköpare göra det.

Genetisk variation är en viktig del i arbetet att föda upp sunda individer. Vi har importerat hundar från många länder och byggt upp vår avel kring de som uppfyllt våra krav. Förlorar man genetisk variation får man en ett lägre motstånd mot sjukdomar och skadliga gener koncentreras. Därför gör vi ett noggrant arbete med urvalet.

Mentalitet är för oss en sådan självklarhet att vi tar den för givet. För att en hund ska gå vidare i avel ska den vara vital och sund. Medfödd blyghet som gör att hunden inte kan vara lycklig i ett normalt samhälle skulle aldrig överlevt i en hundflock. Vi anser att aggressivitet och hundar som biter människor ska uteslutas ur aveln. Osunda bett, fronter som utvecklar artros och smärta, svaga ryggar och osunda rörelser m.m. ska heller gå i avel. En hund ska kunna rör sig fritt, gå utan smärta, äta sin mat, leva ett normalt liv till en normalhög ålder och vara glad och lycklig!

För att bli den lyckliga hunden behövs ett passande hem. Vi lägger mycket kraft på att hitta rätt ägare till våra juveler. En vital och sund hund har mycket energi och livslust och behöver tid, engagemang och kärlek. Det är rastypiska sällskapshundar vi föder upp. En fyrbent vän att njuta av livet tillsammans med på härliga promenader i skog och mark. En viktig nyckel är positiv attityd. Vi leker med hundarna. Att ha kul tillsammans med harmoni och respekt. Genom magkänsla, kunskap och rätt omgivning där positiv energi och livsglädje dominerar kommer vi långt.

Kärleken till hunden får stå i fokus. Man kan inte leva fullt ut utan att få kramas och leka med sin bästa vän.

Vi är tunga missbrukare av PASSIONEN till att föda upp och leva med hund!

20140126_0093.jpg